Toen wij zeven jaar geleden begonnen met het onderwijzen van benee Noach in Rotterdam was men in Joods Nederland zeer beperkt bekend met deze dimensie van de Tora. Inmiddels zijn er ook vanuit de gevestigde orthodox-Joodse organisaties initiatieven voor benee Noach ontstaan.

Ook op het internet zijn er steeds meer en meer organisaties en rabbijnen te vinden die Tora onderwijzen aan de mensheid en herinneren aan het verbond met Noach:

וַאֲנִי, הִנְנִי מֵקִים אֶת-בְּרִיתִי אִתְּכֶם, וְאֶת-זַרְעֲכֶם, אַחֲרֵיכֶם

En Ik breng van Mijn kant Mijn verbond met jullie en met jullie nakomelingen tot stand.

Beresjiet 9:9

Wel is er verwarring onder vele benee Noach. Zijn alleen zeven mitswot voor benee Noach toegestaan (minimale visie) of mogen benee Noach meer mitswot vervullen (maximale visie).

In het kort, we zien de minimale visie vooral bij organisaties en rabbijnen die chassidisch georiënteerd zijn. De maximale visie daarentegen zien we bij organisaties en rabbijnen die zich sterk baseren op de Rambam. Ik zal hier later nader op ingaan, maar wil wel alvast zeggen dat ik alle initiatieven om de mensheid in Tora te onderwijzen respecteer en aanmoedig. Samen brengen we heiligheid in de wereld, IJ”H.

Beet Midrasj Ohel Abraham in Rotterdam huldigt de maximale visie vanwege de sterke oriëntatie op Rambam. Ben je een Noachiet die wil blijven groeien, mitswot wil kunnen doen en misschien zelfs gioer doen, wees dan van harte welkom!

Pin It on Pinterest

Share This