Een zorg die ik hier en daar eens gehoord heb is dat het uitnodigen van benee Noach naar synagogen, joodse lessen en dergelijke potentieel assimilatie van Joden zou kunnen bevorderen. Voor de Nederlandse context is dat, meen ik, een vrij bizarre zorg. Nederlandse Joden leven namelijk niet in een Joodse zuil, omdat deze niet bestaat. Nederlandse Joden hebben dagelijks interactie met de niet-Joodse wereld, zoals op scholen, werkvloeren, etc.

Juist de interactie met niet-Joden die Tora bestuderen en de door de Eeuwige beoogde rol van het Joodse volk onderschrijven, kan dit de Joodse identiteit versterken. Stel je voor dat elk Joods kind in Nederland ook een Noachietische vriend zou hebben, zou dat niet juist positief zijn?

Ik denk dat benee Noach juist de huidige assimilatie van Nederlandse Joden kunnen helpen beperken, mits Joods Nederland ook daar energie in zou steken.

Rabbijn Abel is eveneens van mening dat benee Noach de Joodse assimilatie niet bevorderen, dus draag je steentje bij en kom langs!

Pin It on Pinterest

Share This