Waarom wij niet bij elkaar wonen

Lieve kinderen,

Jullie vragen je vast af waarom abba en mamma niet bij elkaar wonen. Zoals alle kinderen hebben jullie liever dat dit wel het geval is, en dat is ook de ideale situatie. Ik had dat ook veel liever gehad, maar helaas is het mij niet gelukt om dat voor jullie voor elkaar te krijgen. Misschien dat ik via deze brief beter kan uitleggen waarom wij niet bij elkaar wonen.

Volgens onze Joodse traditie is het de bedoeling om vanaf achttien jaar te zoeken naar een huwelijkspartner, zoals bijvoorbeeld in Pirkee Abot 5:21 staat:

הוּא הָיָה אוֹמֵר, בֶּן חָמֵשׁ שָׁנִים לַמִּקְרָא, בֶּן עֶשֶׂר לַמִּשְׁנָה, בֶּן שְׁלשׁ עֶשְׂרֵה לַמִּצְוֹת, בֶּן חֲמֵשׁ עֶשְׂרֵה לַתַּלְמוּד, בֶּן שְׁמֹנֶה עֶשְׂרֵה לַחֻפָּה, בֶּן עֶשְׂרִים לִרְדֹּף, בֶּן שְׁלשִׁים לַכֹּחַ, בֶּן אַרְבָּעִים לַבִּינָה, בֶּן חֲמִשִּׁים לָעֵצָה, בֶּן שִׁשִּׁים לַזִּקְנָה, בֶּן שִׁבְעִים לַשֵּׂיבָה, בֶּן שְׁמֹנִים לַגְּבוּרָה, בֶּן תִּשְׁעִים לָשׁוּחַ, בֶּן מֵאָה כְּאִלּוּ מֵת וְעָבַר וּבָטֵל מִן הָעוֹלָם:

Tijdens de joodse bruiloft wensen we het bruidspaar gewoonlijk toe dat ze een bajit neëman be-Jisraëel mogen stichten, een huishouden dat trouw is aan de Joodse tradities, zoals HaSjeem zei over Mosjee:

לֹא־כֵ֖ן עַבְדִּ֣י מֹשֶׁ֑ה בְּכָל־בֵּיתִ֖י נֶאֱמָ֥ן הֽוּא׃

 

Zo is Mijn dienaar Mosjee niet; van heel mijn huishouden is hij het meest trouw.

 

– Bamidbar 12:7

Zoals jullie zelf weten, zijn abba en mamma niet samen gecommitteerd aan het doorgeven van de Joodse tradities aan jullie. Dat is één duidelijk punt waarom we niet samenwonen, hoewel ik jullie moeder daarmee niet minder waardeer voor alles wat ze voor jullie doet. Jullie zijn dol op mamma, en dat maakt mij heel blij.

Kijk liefies, verschillen in opvattingen tussen mensen zijn normaal en goed. HaSjeem heeft niet zonder reden mensen geschapen met een verstand in plaats van allemaal robots die hetzelfde willen doen. Dat zou maar een saaie, eentonige wereld zijn. Alle ouders hebben ook te maken met verschillen in opvattingen over de opvoeding van hun kinderen. En dat is in principe oké.

De uitdaging voor alle mensen, ouders, kinderen en dus ook voor jullie, mijn kinderen, is om goed samen te werken ondanks de onvermijdelijke verschillen die er zijn in deze mooie, goede wereld.

Abba was helaas niet in staat om dit verschilpunt samen met mamma te overbruggen. Ik hoop dat jullie dit later wel gaat lukken. Dat gun ik jullie enorm.

Lieve kinderen, zoals jullie weten, kijken we naar wat we wel hebben en koesteren we deze zegeningen. Hoewel het niet de ideale situatie is, hebben jullie nog steeds twee ouders die dol op jullie zijn. Twee adressen waar jullie thuis zijn. Twee huizen vol speelgoed, lekker eten en gezelligheid. Twee huizen vol liefde voor jullie. Abba en mamma zijn dol en trots op jullie, voor altijd.

Pin It on Pinterest

Share This