Mijn huidige leven op aarde begon met een vrij onbezorgde jeugd in een plattelandsgemeente. Christelijk opgevoed, vader protestant, moeder katholiek, geloof in G-d, maar niet in de kerk. Als tiener reeds overtuigd dat er meer is tussen hemel en aarde, maar niet geraakt worden door het christendom.

Inhoud

Avontuur

Langzaam opent de wereld zich als een avonturenboek. Inca’s en mystiek in Peru. Daarna in Nederland verdieping in boedhisme en reiki. Daarin vind ik het niet. Het avontuur trekt echter wel. In Thailand eerste kennismaking met Israëli’s. Deze ontmoeting blijkt begin te zijn van mijn reis terug naar ‘huis’.

Israëlische vrienden

Drie weken trektocht door de Himalaya. Barre weeromstandigheden en overweldigende natuurschoon laten je relativeren. Tien dagen stiltemeditatie in klooster in Nepal is het echter niet voor mij. Extraverte, luidruchtige en nauwelijks integrerende types blijken Israëlische backpackers te zijn. Vervolgens cultuurshock door losbandigheid van de backpackers in Australië.

Israëlische vrienden (ontmoet in Bangkok) weer tegen lijf gelopen in Joodse wijk in Sydney, Bondi beach. Toeval bestaat niet, toch? Op uitnodiging Jemenitisch Joods ontbijt (jagnoen) eten op sjabbat. Extraverte, luidruchtige en niet intergrerende types, bij nader inzien gastvrije, interessante en toch wel sociale types. Via sprookjesachtige mooie natuur in Nieuw Zeeland en de paradijselijk mooie Cook Islands terug naar de Hollandse klei, omgeving Rotterdam.

Deze ontmoeting blijkt begin te zijn van mijn reis terug naar ‘huis’

Vakantie in Israël

Nieuwsgierigheid naar het land van de gastvrije, interessant, sociale types leidt tot drie weken vakantie in Israël. Soldaten met geweren bij incheckbalie op Schiphol. Kruisverhoor, doorspitten van alle bagage en bellen naar verblijfadres in Israël door beveiliging. Kennismaking met devoot biddende charediem op vliegveld in Milaan. Is vliegen naar Israël werkelijk zo eng en gevaarlijk?

Hoe anders is het om het land Israël in levende lijve te ervaren. Wat een gastvrijheid, wat een prachtige natuur, wat een heerlijk weer, wat een mix aan exotisch voedsel, maar vooral wat een spirtualiteit!

De weg naar Jeruzalem is zoals je het je voorstelt bij de verhalen uit de bijbel. De stad zelf overtreft echter iedere verwachting. De holy sepulchre laat me verbazingwekkend genoeg koud. Dit in tegenstelling tot de Western Wall. Deze plek doet iets met me. Deze emotie heb ik nooit eerder ervaren. Het raakt me diep in mijn ziel.

Terugkeren

Als het tijd is om terug te keren naar de Hollandse klei ben ik niet te troosten en de heimwee is niet te verdragen. Ik regel wat praktische zaken zodat ik zo snel mogelijk terug kan naar het land waar mijn hart ligt.

Als het tijd is om terug te keren naar de Hollandse klei ben ik niet te troosten en de heimwee is niet te verdragen

De Israëliër die we ontmoet hebben in Bangkok en vervolgens Sydney wordt na verloop van tijd mijn vriend. Door gesprekken over religie realiseer ik me dat ik mijn christendom heb verlaten. Nader onderzoek wijst uit dat er Joods bloed stroomt via vaderszijde, echter onvoldoende om alia te maken naar Israël. Wellicht Is dit één van de redenen waarom ik mij aangetrokken voel tot het Jodendom? Bloed stroomt immers waar het niet gaan kan.

Mijn vriend en ik gaan naar het Rabanut om het Gijoer-proces te starten. De relatie houdt echter geen stand. Ik realiseer me dat zonder (schoon)familie ‘het leven geen picknick is’ , de uitdrukking die Israëliërs gebruiken als iets niet eenvoudig is. Het plan om alleen terug te keren naar Nederland wordt gemaakt. De tweede Libanon oorlog, ook wel de Hezbollah-oorlog genoemd, versnelt zaken. Ik voel echter nauwelijks angst en realiseer me dat Israël voor mij een goede plek is om te sterven. Een aparte gewaarwording.

Pin It on Pinterest

Share This