Terug in Nederland is het fijn om meer tijd met familie en vrienden door te brengen. Desondanks is het niet eenvoudig mijn draai weer te vinden. Zeer regelmatig dagdroom ik er van hoe fijn het zou zijn om weer even bij de Western Wall te staan en de bijzondere verbinding daar te voelen. Daar zijn helpt mij bij het maken van keuzes en mijn innerlijke accu weer op te laden. Het lijkt verslavend, daarom probeer ik ieder jaar terug te gaan naar Israël.

Inhoud

Doel in dit leven

Hoe meer ik mij verdiep in de Tora en het jodendom, hoe meer ik gefascineerd raak door de ongekende wijsheid die er in verborgen ligt. Steeds duidelijker wordt dat iets diep in mij joods wil worden. Ik realiseer me dat het geen eenvoudige weg zal zijn. Niemand in mijn directe omgeving is joods. Ik ben nauwelijks bekend met het ‘Oude Testament’ en buiten het geloof in Hasjeem was er in mijn jeugd nauwelijks verdieping of regelgeving met betrekking tot religie. Maar ik realiseer me dat het niet doen, geen optie is. Dat zou voelen als het missen van mijn doel in dit leven en het verloochenen van mijn ziel. Na wat zoek- en speurwerk online over gioer ben ik in contact gekomen met Aryel Tsion in Israël. Hij verwees mij door naar Meïr Villegas Henríquez van Ohel Abraham in Rotterdam.

Ohel Abraham

Bij Ohel Abraham ben ik warm ontvangen en voelde ik mij geaccepteerd en gewaardeerd voor wie ik ben, onafhankelijk van achtergrond, kennis, geloof en dergelijke. Wat een fijne ervaring en wat een mooi initiatief! Wat fijn om mensen met allerlei verschillende achtergronden te ontmoeten die net als ik gefascineerd zijn door de Tora. Wat een verademing om met zielverwanten te kunnen sparren over zaken die er voor mij echt toe doen. Dit heeft me net het steuntje in de rug gegeven dat ik nodig had om daadwerkelijk aan de gioer te durven beginnen.

Wat fijn om mensen met allerlei verschillende achtergronden te ontmoeten die net als ik gefascineerd zijn door de Tora.

Na mijn vele omzwervingen kan ik gelukkig zeggen dat ik persoonlijk de weg terug naar ‘huis’ (Joods zijn en leven) heb gevonden. Inmiddels is er binnen Ohel Abraham zelf ook een dergelijk initiatief gecreëerd.

Online vrouwensjioeriem

Mijn persoonlijke leven heeft zich grotendeels verplaatst van de omgeving van Rotterdam naar Brussel. Daarom zijn de online vrouwensjioeriem (lessen) via Skype voor mij zo waardevol, omdat ik zo toch contact houd met de dames van Ohel Abraham. Het versterkt de band onderling enorm, het helpt tot inzicht komen over – en elkaars klankbord te zijn voor – de vaak zeer persoonlijke vrouwenonderwerpen met betrekking tot de Tora.

Het versterkt de band onderling enorm, het helpt tot inzicht komen over – en elkaars klankbord te zijn – voor de vaak zeer persoonlijke vrouwenonderwerpen met betrekking tot de Tora.

Daad bij het woord van de Tora voegen

Deze online lessen, maar ook de bijeenkomsten bij Ohel Abraham zelf in Rotterdam, geven mij altijd een boost aan energie. Dit inspireert mij om de daad bij het woord van de Tora te voegen: ‘Heb je naasten lief als jezelf’. Het klinkt zo eenvoudig, maar het begint al bij hoe ik omga met de mensen in mijn directe omgeving, met mijn familie, met mijn vrienden, met collega’s op mijn werk, maar juist ook met de ‘vreemdeling’ op straat, bij de bushalte of in de supermarkt. Het is en blijft een uitdaging minder egocentrisch en (ver)oordelend te zijn. Ik moet leren alles wat ik van Hasjeem mag ontvangen, te delen met mijn medemens. Dit gaat uiteraard niet alleen om materiële zaken, maar vooral ook om immateriële zaken, zoals compassie, liefde, wijsheid, aandacht en tijd. Ik moet leren denken en handelen wat goed is voor ‘wij’ (medemensen) in plaats voor ‘mij’ . Als ik dit op mijn eigen microniveau nastreef dan moet dat toch een positieve en inspirerende impact om mijn omgeving creëren en een sneeuwbaleffect naar macroniveau hebben? Wat zijn jouw ideeën hierover? Ga je samen met mij bovengenoemde uitdaging aan?

Graag vertel ik jullie in een volgende blog over het Joodse leven in Brussel.

Pin It on Pinterest

Share This