Sinds mijn eerste reis naar Israël heb ik regelmatig af mogen reizen naar dit prachtige land. Mensen die nog nooit in Israël zijn geweest denken vaak aan een land waarin de tijd heeft stilgestaan voor honderden jaren en waar men moderne technologie nog niet toepast. Niets is minder waar, vooral wanneer je bedenkt dat veel technologie die wij gebruiken, ontwikkeld is in Israël!

Wanneer ik denk aan Israël komen de woorden van de tweede president van de Verenigde Staten, John Adams (1735-1826), bij mij naar boven die in 1809 het volgende over Joden schreef:

I will insist the Hebrews have [contributed] more to civilize men than any other nation. If I was an atheist and believed in blind eternal fate, I should still believe that fate had ordained the Jews to be the most essential instrument for civilizing the nations (…) They are the most glorious nation that ever inhabited this Earth (…) They have given religion to three-quarters of the globe and have influenced the affairs of mankind more and more happily than any other nation, ancient or modern.

Er is volgens Adams niemand die meer bijgedragen heeft aan de beschaafde wereld dan het Joodse volk. De Tora heeft de mensheid een morele code gegeven en het jodendom is de moedergodsdienst van zowel het christendom als de islam.

De bijdrage van Joden is ongekend geweest op het gebied van recht, wetenschap, religie, filosofie, agricultuur, etc. Het is onbegrijpelijk hoe zo’n klein volk en zo’n klein land zo’n stempel kan drukken op de geschiedenis van ons als mensheid.

Wanneer men door Israël loopt – door het moderne Haifa en de oude stad van Jeruzalem – is het moeilijk te bedenken dat deze staat pas sinds 1948 bestaat. Ondanks dat de sjoa hele generaties heeft getraumatiseerd, hebben Joden toch het onmogelijke mogelijk gemaakt: een eigen staat welke in de wereld uniek is en nog steeds een enorme bijdrage levert aan de wereld op het gebied van wetenschap en technologie.

Hoe is het mogelijk dat uit zo’n tragedie zo iets moois kan ontstaan? Vele volkeren die ook massaal zijn vervolgd zoals Inheemse Amerikanen, Roma, Armeniërs, etc., hebben zich niet opnieuw weten op te bouwen zoals het Joodse volk heeft gedaan.

De reden waarom ik van Israël houd is dat het altijd een enorme bijdrage aan de gehele mensheid heeft geleverd, zowel in het verleden maar dit ook in de toekomst zal blijven doen. Deze blogpost wil ik afsluiten met een citaat van Mark Twain die bij deze gedachte aansluit:

All things are mortal but the Jew; all other forces pass, but he remains. What is the secret of his immortality?

Pin It on Pinterest

Share This