Wat ik met regelmaat van mensen hoor, is dat ze denken dat Joods worden onmogelijk is. Maar het tegendeel is waar. Joods worden wordt in de Tora nadrukkelijk als optie genoemd, door het gebod het liefhebben van de ‘ger’ (de bekeerling) met regelmaat te herhalen, bijvoorbeeld:

כְּאֶזְרָח מִכֶּם יִהְיֶה לָכֶם הַגֵּר הַגָּר אִתְּכֶם, וְאָהַבְתָּ לוֹ כָּמוֹךָ–כִּי-גֵרִים הֱיִיתֶם, בְּאֶרֶץ מִצְרָיִם: אֲנִי, יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם

Laat de vreemdeling die zich bij jullie ophoudt voor jullie gelijk zijn aan een van jullie ingezetenen, houd van hem alsof je het zelf was, want jullie zijn zelf vreemdelingen geweest in het land Egypte; Ik ben de Eeuwige jullie God.

Wajikra 19:34

וַאֲהַבְתֶּם, אֶת-הַגֵּר: כִּי-גֵרִים הֱיִיתֶם, בְּאֶרֶץ מִצְרָיִם

Heb de vreemdeling [bekeerling] lief; want jullie waren zelf vreemdelingen in het land Egypte.

Debarim 10:19

In de Babylonische Talmoed staat zelfs het volgende:

ואמר רבי אלעזר לא הגלה הקדוש ברוך הוא את ישראל לבין האומות אלא כדי שיתוספו עליהם גרים

En Rabbi Elazar zei: De Heilige, gezegend moge Hij zijn, liet [het volk] Jisrael onder de volkeren in ballingschap gaan, zodat bekeerlingen zich bij hun zouden aansluiten.

Pesachim 87b

Het is volgens de Tora niet alleen mogelijk om Joods te worden, het is zelfs volgens Rabbi Elazar hét doel van de Joodse ballingschap! Laat dat maar eens bezinken als je je aangetrokken voelt tot de Eeuwige en de Joodse traditie.

Pin It on Pinterest

Share This