Inhoud

Geen hond in de pot vinden, maar…

Een aantal jaar geleden liep ik stage in Zuid-Afrika. Mijn gastfamilie was zo blij met mijn komst dat ze mij graag een maaltijd voorschotelde. Een beetje onzeker, omdat ik niet al te onbeschoft en cultureel ongevoelig wilde overkomen, vroeg ik wat ze mij te eten wilden geven. De man des huizes wees mij een metalen pan op een gaspit. De andere mannen die er omheen stonden, keken mij met een grijns aan. Ik raakte lichtelijk in paniek, want de blikken vertelden mij dat ik iets unieks kon verwachten. Een man liep naar de pan toe, haalde de deksel er vanaf. Het enige dat ik kon zien was een vloeibare massa. Vervolgens pakte deze man een vork en stak het in deze massa. Vervolgens kwam uit deze brij een halfgekookte varkenskop tevoorschijn… mijn paniek was dus niet geheel onterecht.

Vervolgens kwam uit deze brij een halfgekookte varkenskop tevoorschijn…

koosjere winkel

Joods-zijn houdt niet op wanneer we de deur achter ons dichttrekken en we op reis gaan. Wanneer we ons buiten een Joodse omgeving begeven, is de kans klein dat we mensen tegenkomen die veel kennis hebben van kasjroet. En zeker wanneer we op reis gaan, moeten we dus extra voorbereidingen treffen. Handig is je eigen kookgerei mee te nemen. Plastic borden en bestek meenemen, is een optie maar misschien niet heel gezellig. Zelf neem ik me voor om vooral te genieten van verse groentes en fruit. Dit hoeft tenslotte niet aangeschaft te worden in een koosjere winkel.

Kasjroet en reizen

Vind je dit allemaal te ingewikkeld, en kasjroet en reizen is gewoon niet erg makkelijk, dan is het internet wellicht een hulp. Het internet staat namelijk vol met allerlei plaatsen waar je naar toe kunt en waar je een ‘koosjer’ verblijf kunt hebben. Typ maar kosher vacation in bij Google en je krijgt voldoende opties. De vraag is hoe avontuurlijk je de vakantie wilt hebben.

In ieder geval was mijn stage in Zuid-Afrika erg avontuurlijk. Toen ik de varkenskop zag, veranderde mijn culturele gevoeligheid in een spontane zekerheid. Nee, dit ging ik echt niet eten. De mannen probeerden mij gerust te stellen dat het wel mee zou vallen. Dat was niet echt het punt. Ik eet geen varkensvlees… ik eet koosjer…

Varkenskop

Ondertussen was de varkenskop uit het water gehaald en begon iemand stukken ‘vlees’ van de kop af te snijden. Ik moest mijzelf vermannen, want lichte braakneigingen namen de overhand… Gelukkig kon ik de mannen uiteindelijk overtuigen dat ik alleen het brood zou eten. Liep het toch nog goed af. De volgende keer toch wat meer informatie geven van tevoren, zodat ik geen hond in pot vind, maar zeker ook geen varkenskop!

Pin It on Pinterest

Share This