Bestuur

Ohel Abraham is een stichting die wordt bestuurd door vrijwilligers
Rabbijn Meïr Villegas Henríquez

Rabbijn Meïr Villegas Henríquez

Voorzitter

Meïr Villegas Henríquez (1979) studeerde Filosofie, Literatuurwetenschap en Godsdienstwetenschap aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Rijksuniversiteit Leiden en Tel Aviv University in Israël. Hij is werkzaam geweest als onderzoeker antisemitisme voor het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) en als docent Godsdienstfilosofie en Ethiek voor het Instituut voor Filosofie. Sinds 2010 werkt hij als docent Onderzoek & Scriptietraining en scriptiebegeleider op EuroCollege Hogeschool in Rotterdam. Zijn familie in Chili zijn goeddeels anoesiem, die in de afgelopen 30 jaar aansluiting hervonden hebben bij am Jisraëel.

Rabbijn Meïr is een gediplomeerd sjocheet (ritueel slachter) voor zowel gevogelte als voor vee en moheel (besnijder). Zijn rabbinale bevoegdheid heeft hij behaald in 5778 (2017) via rabbijnen Ariel Abel en Yehonatan Elazar-DeMota van de Obadyah Alliance.

Op dit moment volgt hij een MBA bij de Leidse Onderwijsinstellingen en werkt hij aan een proefschrift Onderwijs & Ethiek op de EUR.

Ohel Abraham vond ik nodig om op te richten, omdat ik zag dat voor velen de stap naar een orthodox-joodse synagoge te groot is. Mijn hoop is dat de Ohel Abraham in Joods Rotterdam kan functioneren als een laagdrempelig en aanvullend initiatief op NIG Rotterdam, zodat meer mensen kunnen leren van het Tora-jodendom. De Tora heeft voor iedereen lessen te bieden. Ik wil daarbij ook proberen iets mee te geven van de klassiek-Sefardische benadering tot het Tora-jodendom, zoals die ook heeft bestaan in Rotterdam vanaf de vroege zeventiende eeuw. Mijn droom is dat de vele duizenden ongebonden Joden in Rotterdam, veelal als gevolg van de Sjoa, bij ons zullen binnenlopen en zich welkom voelen.

Rob Oele

Rob Oele

Penningmeester

Rob Oele (1972) is penningmeester van Ohel Abraham. Rob is fiscaal jurist en heeft zijn eigen belastingadvieskantoor.

Als ben Noach heeft hij de universele opdrachten van de Tora op zich genomen en bestudeert hij het Tora-jodendom vanuit de Sefardische traditie, zoals van toepassing is op benee Noach.

Vanuit zijn functie als penningmeester helpt Rob de doelen van Stichting Ohel Abraham verder te verwezenlijken, waaronder de kennis van het halachisch jodendom toegankelijk maken, zoals gecodificeerd in de Misjnee Tora van de Rambam.

Rabbijn Sjimon den Hollander

Rabbijn Sjimon den Hollander

Algemeen lid

Rabbijn Sjimon den Hollander (1960) is doctorandus in de Arabische taal- en letterkunde (Rijksuniversiteit Leiden) en heeft zijn rabbinale graad behaald aan de Yeshiva University in New York. Hij doceert onder andere Klassieke Joodse Filosofie in Congregation Shearith Israel (de Portugees-Israëlitische gemeente in New York). Verder levert hij bijdragen aan de Arabisch-Joodse website aslalyahud.org.

Sjimon woont in New York, waar hij naast bovengenoemde activiteiten werkt als makelaar. Hij is getrouwd en heeft vier kinderen – waarvan een pleegdochter – en drie kleinkinderen.

De nieuwe Rotterdams-joodse stichting Ohel Abraham is uniek in haar aanpak doordat het een aantal waarden en idealen weer op de voorgrond plaatst die, ook al maken ze deel uit van de millennia-oude joodse leer, desalniettemin door de jaren vaak verwaarloosd zijn. Enkele aspecten van deze vernieuwende aanpak zijn, ten eerste, het weer toegankelijk maken van de joodse beleving en praktijk voor hen die ervan vervreemd geraakt zijn. Verder, een helpende hand reiken aan hen die niet-Joods zijn maar zich serieus geroepen voelen om de leefregels na te leven die deel uitmaken van het Verbond dat God volgens de Tora met ons aller voorvader Noach heeft gesloten. Maar een wellicht nog sterker punt dan de geschetste uitgangspunten en idealen, is de welkome warmte en het enthousiasme van deze nieuwe stichting.

Rabbinaal Comité van Advies

Rabbijn Oury Cherki

Rabbijn Oury Cherki

Lid Rabbinaal Comité van Advies

Rabbijn Oury Cherki is geboren in 1959, in Algerije. Hij verhuisde met zijn gezin naar Frankrijk waar hij enkele jaren woonde totdat hij in 1972 emigreerde naar Israël. Hij studeerde Tora onder rabbijn Zvi Yehuda Hakohen Kook in de Mercaz Harav jesjiba, evenals onder rabbijn Yehuda Leon Ashkenazi en rabbijn Shlomo Binyamin Ashlag. Hij is geordineerd als rabbijn en heeft gediend als de rabbijn van de gemeenschap Bet Yehuda in Kiryat Moshe, Jeruzalem. Rabbijn Cherki is het hoofd van de Israëlische afdeling van Machon Meir, het Meir Center for Jewish Studies in French (CMEJ) en het Noahide World Center. Hij doceert ook Jodendom aan het Rosh Yehudi, evenals andere instellingen in Israël.
Rabbijn Michael Shelomo Bar-Ron

Rabbijn Michael Shelomo Bar-Ron

Lid Rabbinaal Comité van Advies

Mori Michael Shelomo Bar-Ron studeerde antropologie in Californië en aan de Hebrew University, waarna hij verder studeerde aan de Yeshiva University in New York. Zijn rabbinale graad behaalde hij aan het Midrash Sephardi in Jeruzalem.

Mori Bar-Ron wordt liever geen rabbijn genoemd, maar mori (מאורי), de nederige titel van Toraleraren in Jemen.

Hij publiceerde twee goed ontvangen boeken, namelijk Guide for the Noahide en Oral Torah from Sinai.

Op dit moment heeft hij een Toracentrum in Beet Sjemesj, Beth Midrash Ohel Moshe, waar hij studeert, doceert en schrijft. Hij is vader van zeven kinderen en verdient zijn inkomen door het doceren van Engels en het verkopen van rituele, geschreven producten.

Rabbijn Dov Avraham Ben-Shorr

Rabbijn Dov Avraham Ben-Shorr

Lid Rabbinaal Comité van Advies

Rabbijn Dov Avraham Ben-Shorr is auteur, sjocheet, moheel en sofeer. Hij is geboren in Cleveland, Ohio in de VS, maar woont met zijn gezin in Maälee Cheber, vlakbij Chebron.

Naast een BA in Literatuur van Miami University heeft hij ook een MA in Bijbelstudies van Cleveland College of Jewish Studies. Zijn rabbinale studie voltooide hij aan Midrash Sephardi. Tijdens deze periode studeerde hij ook persoonlijk met voormalig opperrabbijn Obadya Yosef.

Comité van Aanbeveling

Eliyahu Silver

Eliyahu Silver

Lid Comité van Aanbeveling

Eliyahu Silver (1961) is geboren in Katwijk en groeide op in een christelijke familie. Op een dag vroeg hij zich af: ‘Waarom weigert het Joodse volk om het Nieuwe Testament te erkennen?’ Zijn onderzoek leidde hem tot de volgende vraag: ‘Hoe kan ik toetreden tot het jodendom?’ In 1996 emigreerde hij naar Israël om gioer te doen en sindsdien leert hij merendeels fulltime in joodse leerhuizen, zoals zijn lokale koleel en Diaspora Yeshiva in Jeruzalem.

Eliyahu heeft een eigen blog en mengt zich graag in Joods-christelijke debatten op online fora. Hij woont in Goesj Etsion, in de bergen van Judea, Erets Jisraëel. Hij heeft een dochter die een geboren en getogen sabra is. 

Het Rotterdamse initiatief beet midrasj Ohel Abraham geeft joods onderwijs aan alle geïnteresseerden in het jodendom en de Hebreeuwse Bijbel. Veel van de bezoekers zijn voormalig christenen die wel willen leven volgens de Tora van Hasjeem, maar nog niet weten hoe dat moet. Vaak moeten zij nog decennia aan misvattingen corrigeren, wat de nodige tijd kost. Het is daarom fantastisch dat er nu een Joods leerhuis is in Rotterdam waar kundige opleiders klaarstaan voor eenieder die beter Bijbels wil leven.

Pin It on Pinterest

Share This