Onze missie

Aartsvader Abraham

Ohel Abraham (‘Tent van Abraham’) is in Rotterdam opgericht om het voorbeeld van aartsvader Abraham op te volgen. Abraham stond open voor alle grote levensvragen en wilde zijn joodse kennis doorgeven aan iedereen die belangstelling had (Genesis 9:8-17). Het jodendom richt zich niet alleen tot Joden, maar heeft een universele boodschap voor de gehele mensheid.

Daarnaast was Abraham een warme, gastvrije gastheer die iedereen altijd welkom liet voelen (Genesis 18:1-18). Bij Ohel Abraham is iedereen altijd welkom. Het joodse denken heeft zowel voor Joden als voor andersgelovigen en niet-gelovigen levenswijsheid te bieden, zonder enige noodzaak tot ‘bekering’. De tent van Abraham staat altijd open!

Benee Noach

In ons beet midrasj hebben we een uniek opleidingsprogramma voor niet-Joden die willen leren leven volgens de Tora. Ook maken wij het met enige regelmaat mogelijk om in Rotterdam ten overstaan van een rabbinaal panel de noachitische eed af te leggen.

Joods worden

Er zijn ook mensen die Joods willen worden. Wij helpen graag met advies over Joodse studie en kennismaking met rabbijnen. Voor diegenen die in Nederland Joods willen worden, verwijzen wij door naar lokale, orthodox-Joodse gemeenten.

Rambam

In ons leerhuis concentreren we ons op een benadering van het Jodendom die zoveel mogelijk steunt op de menselijke rationaliteit en de vroegste Joodse bronnen. Het is om deze reden dat de Joodse denker Rambam, ook bekend als Maimonides (1138–1204), een grote plaats inneemt in ons curriculum.

Rambam is namelijk niet alleen de eerste Joodse geleerde die de hele Joodse wet (halacha) heeft gecodificeerd in zijn Misjnee Tora (‘Herhaling van de Tora’), maar hij is ook hét voorbeeld van de rationele benadering in het Jodendom dankzij zijn filosofische werk Moree Neboechiem (‘Gids der verdoolden’).

Rabbinale steun uit Jeruzalem

Beet midrasj Ohel Abraham wordt door rabbijnen en instituten gesteund die bekend zijn met de Sefardisch-Joodse traditie en het noachitische gedachtegoed, zoals Midrash Sephardi van rabbijn Kassin, Noahide World Center van rabbijn Cherki, Diaspora Yeshiva van rabbijn Goldstein en Beth Midrash Ohel Moshe in Beet Sjemesj onder leiding van rabbijn Bar-Ron.

Bezoek ons

Maak vrijblijvend kennis

Doneren

Investeer structureel in open Tora-onderwijs

Pin It on Pinterest

Share This