Thuis koosjer eten, hebben we goed onder controle, hoewel we dagelijks blijven leren, juist ook van de vergissingen die we maken. Buitenshuis moeten we de nodige voorzorgsmaatregelen nemen en nog regelmatig improviseren.

Op de basisschool hebben we dus bijvoorbeeld een pot met koosjere snoep staan voor de knullen. Als er dan een klasgenootje trakteert, dan krijgen onze kinderen daar een snoepje uit. Met het spelen bij vriendjes en vriendinnetjes hebben we de regel dat ze eerst gewoon thuis (koosjer) komen eten. Gelukkig worden deze maatregelen goed opgenomen door school en ouders.

Het moeilijkste van het gehele Joodse opvoedingsproces is de kinderen het ontzag voor Hasjeem aan te leren. Hasjeem dienen met vreugde en blijdschap, maar op bepaalde momenten met ingetogenheid en ontzag, dat is niet eenvoudig. En wat kun je verwachten van kinderen? Ze staan midden in hun levens en denken en handelen op hun belevingsniveau. Het belangrijkste is volgens mij dat we ze voorgaan in alles wat we ze willen bijbrengen.

We danken de Eeuwige dat hij ons daarbij elke dag helpt, maar het gaat niet zonder hobbels. Het is vaak vallen en dan weer mogen opstaan, baroech Hasjeem!

Pin It on Pinterest

Share This