Vanaf Pesach wordt zeven weken lang de omer geteld tot aan Sjaboeot. De vijftigste dag is Sjaboeot, wat Wekenfeest betekent. In Israël duurt Sjaboeot één dag. Buiten Israël wordt het twee dagen gevierd. Sjaboeot is één van de drie pelgrimsfeesten, naast Pesach en Soekkot.

Ook moet u voor uzelf het Wekenfeest houden, dat is het feest bij de eerste vruchten van de tarweoogst; en ook het Feest van de inzameling, bij de jaarwisseling.”

– Shemot (Exodus) 34:22

Met Pesach herdenken we de bevrijding van slavernij door de uittocht van het volk Jisraeel uit Egypte. Met Sjaboeot herdenken we wat er zeven weken na de uittocht plaatsvond. Het Joodse volk ontving van Hasjeem de Tora! Het boek Ruth Sjaboeot is niet alleen een feest waarbij we vieren dat de Tora werd gegeven, maar is ook een oogstfeest, het feest van de eerstelingen.

Ook op de dag van de eerstelingen, als u op uw Wekenfeest de HEERE een nieuw graanoffer aanbiedt, moet u een heilige samenkomst houden; geen enkel dienstwerk mag u dan doen.”

Bamidbar (Numeri) 28:26

Een deel van de oogst werd naar Jeruzalem gebracht en gepresenteerd aan een priester, zoals te lezen is in Debariem (Deuteronomium) 26:1-10. Het feest van de eerstelingen is ook terug te zien in het boek Ruth. Op Sjaboeot wordt dan ook het hele boek Ruth gelezen. Buiten Israël gebeurt dit vaak op de tweede dag tijdens de ochtenddienst. De eerste nacht van Sjaboeot Het is gebruikelijk om de eerste nacht van Sjaboeot op te blijven om in de Beet Knesset of Beet Midrasj te leren tot het ochtendgebed. Dit is een gebruik dat nog maar een paar honderd jaar oud is en geen verplichting is. In de Talmoed wordt er niet overgesproken even min in de Misjnee Tora of de Sjoelchan Aroech. Sefardisch gebruik In sommige Sefardische gemeenschappen wordt er een tekst gelezen in Ladino, genaamd ‘ketoeba de la ley’, dat het huwelijkscontract tussen de Tora en het Joodse volk beschrijft. Hoe en met wie u Sjaboeot ook gaat vieren, namens Ohel Abraham in Rotterdam, wens ik u Chag Sjaboeot Sameach, een vreugdevol Wekenfeest!

Pin It on Pinterest

Share This