Opgedragen aan mijn ‘strijdmakker’ Wim Kortenoeven die de Jordaan reeds is overgetrokken.

We lezen in de Tora een boodschap van Mosjee voor het Joodse volk, dat met name gezien de steun van de huidige president van de Verenigde Staten wat betreft Jeruzalem en de Golan hoogte, extra actualiteit heeft. In navolging van deze steun groeit ook het vertrouwen van Israëlische politici over de hernieuwde Joodse aanwezigheid in het Heilige Land.

Mosjee zei al duizenden jaren geleden:

וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם, בֶּןמֵאָה וְעֶשְׂרִים שָׁנָה אָנֹכִי הַיּוֹםלֹאאוּכַל עוֹד, לָצֵאת וְלָבוֹא; וַיהוָה אָמַר אֵלַי, לֹא תַעֲבֹר אֶתהַיַּרְדֵּן הַזֶּה

Mosjee ging deze – nu volgende – woorden tot heel Jisraeel spreken, en zei tegen hen: “Ik ben nu honderdtwintig jaar oud, ik mag niet langer – met jullie – heen en weer trekken, omdat de Eeuwige mij gezegd heeft: “Je mag de Jordaan niet overtrekken.”

Debariem 31:1 en 2

Zelf mocht Mosjee, tot zijn spijt en verdriet, niet de Jordaan overtrekken, zoals het ons het Joodse volk geboden is door de Eeuwige.

חִזְקוּ וְאִמְצוּ, אַלתִּירְאוּ וְאַלתַּעַרְצוּ מִפְּנֵיהֶם: כִּי יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, הוּא הַהֹלֵךְ עִמָּךְלֹא יַרְפְּךָ, וְלֹא יַעַזְבֶךָּ

Wees sterk en moedig, hebt geen angst voor hen en laat je niet door hen afschrikken, want het is de Eeuwige, je God, die met je mee gaat, Hij laat je niet los en laat je niet in de steek.

Debariem 31:6

Mosjee herinnerde zich de verspieders die het niet aandurfden om de Jordaan over te trekken en Erets Jisraeel binnen te trekken. Vandaar dat hij ons, het Joodse volk aanmoedigde geen vrees te hebben voor de buitenwereld.

Deze boodschap is, helaas, nog steeds van toepassing. Grote delen van het Joodse volk zijn nog steeds bang om mentaal en fysiek ‘de Jordaan over te steken’ en Judea en Samaria en andere gedeelten van Erets Jisraeel te bevolken, zoals de Eeuwige ons geboden heeft.

Moge spoedig ons hele Joodse volk deze angst voor denkbeeldige reuzen afschudden en in vertrouwen op de Eeuwige ‘de Jordaan oversteken’!

Pin It on Pinterest

Share This