Als klein kind ben ik opgegroeid in een gereformeerde gemeente in Alblasserdam. Door de jaren heen zijn mijn familie en ik van een gereformeerde gemeente, via een baptistengemeente, uiteindelijk in een evangelische gemeente gekomen.

In mijn tienerjaren was ik altijd geïnteresseerd om dingen te weten te komen uit de Bijbel en verklaringen te zoeken voor vragen die ik had. Hiervoor ging ik naar een groep met leeftijdsgenoten vanuit de Evangelische gemeente en daar discussieerden we over verschillende onderwerpen.

In februari 2018 ben ik naar Israël gegaan met een groepreis, omdat ik als klein kind altijd verhalen hoorde over (het land) Israël en ik graag wilde weten hoe het er echt uitzag.

Tijdens deze reis kwam ik erachter dat ik niet veel van het Jodendom wist, omdat ik vanuit een christelijk perspectief naar het ‘Oude’ Testament keek, terwijl ik eigenlijk vanuit een Joods perspectief naar het ‘Nieuwe’ Testament zou moeten kijken, omdat het ‘Nieuwe’ Testament simpelweg verwijst naar het ‘Oude’ Testament en niet andersom.

Ik heb veel artikelen en videos over het jodendom bekeken en er kwam een keer een video voorbij van rabbi Bar-Hayim uit Israël over noachieten.

Ik was verbaasd, want ik had nog nooit over noachieten gehoord. Blijkbaar staat deze traditie over Noachieten ook in de Joodse Bijbel (Tenach). Ik zocht of er in Nederland ook noachieten waren en toen kwam ik Ohel Abraham tegen.

In de zomer van 2019, heb ik contact gelegd met rabbijn Meir van Ohel Abraham en ik kwam te weten dat 7 september de eerste lessen voor 2019-2020 begonnen.

Ik ben naar deze lessen gegaan en ik vond de sfeer bij binnenkomst heel laagdrempelig. Alle mensen komen naar Ohel Abraham om de lessen over het jodendom te volgen ondanks dat ze allemaal een andere achtergrond en andere gedachten over verschillende onderwerpen hebben. Tijdens deze lessen is er niet alleen een Bijbelse uitleg, maar soms komen er ook andere onderwerpen naar voren, zoals maatschappelijke, politiek en wetenschappelijke kwesties. Door dit open leerhuis is er een omgeving waarin niet iedereen hetzelfde moet denken, maar worden verschillen gerespecteerd en worden mensen uitgedaagd om te onderzoeken.

Wat ik mooi vind aan Ohel Abraham is de omgeving die het biedt om vragen te stellen over zowel Bijbelse/religieuze onderwerpen als andere onderwerpen. Ook verbaasde het mij, dat mensen hier intellectueel durven te zijn en allerlei vragen willen stellen en opbouwende discussies houden.

Als u geïnteresseerd bent in het leren over het Jodendom, komt u vooral eens langs bij Ohel Abraham!

Pin It on Pinterest

Share This