Volgens de Joodse traditie, zoals beschreven in de Tora en aangekondigd door onze profeten, zal er op een dag een verlosser komen, de masjieach, die de huidige ballingschap van het Joodse volk zal beëindigen.  

De Rambam geeft in zijn Misjnee Tora, Sefer Sjofteim, Melachiem oeMilchoteehem, hoofdstuk 11 een opsomming van de taken die de masjiach zal vervullen en wat hij zal betekenen voor heel de mensheid, op basis van de Tora en onze profeten. De masjiach zal o.a. het koningshuis van David herstellen, de Tempel herbouwen in Jeruzalem en de Joodse ballingen wereldwijd verzamelen in Israël. 

Alles wat de masjiach zal doen volgens onze profeten is volgens de Rambam vervat in de volgende bron in de Tora:

 וְשָׁב יְהוָה אֱלֹהֶיךָ אֶת-שְׁבוּתְךָ, וְרִחֲמֶךָ; וְשָׁב, וְקִבֶּצְךָ מִכָּל-הָעַמִּים, אֲשֶׁר הֱפִיצְךָ יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, שָׁמָּה

אִם-יִהְיֶה נִדַּחֲךָ, בִּקְצֵה הַשָּׁמָיִם–מִשָּׁם, יְקַבֶּצְךָ יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, וּמִשָּׁם, יִקָּחֶךָ

וֶהֱבִיאֲךָ יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, אֶל-הָאָרֶץ אֲשֶׁר-יָרְשׁוּ אֲבֹתֶיךָ–וִירִשְׁתָּהּ; וְהֵיטִבְךָ וְהִרְבְּךָ, מֵאֲבֹתֶיךָ

Dan zal jullie Heer God medelijden met jullie hebben. Hij zal verandering brengen in jullie lot. Hij zal jullie weer verzamelen uit de volken waarheen Hij jullie had weggejaagd. 4 Al waren jullie verjaagd naar het andere eind van de aarde, jullie Heer God zal jullie daar weer ophalen. 5 Hij zal jullie terugbrengen naar het land van jullie voorouders. Dat land zal weer van jullie zijn en Hij zal goed voor jullie zijn. Hij zal jullie tot een groter volk maken dan in de tijd van jullie voorouders.

Bamidbar 30:3-5

In ons joodse leerhuis Ohel Abraham in Rotterdam hadden we het genoegen rabbijn David Bar-Hayim drie jaar geleden te mogen ontvangen, die voor het eerst de ervaring had Tora te doceren aan een publiek van benee Noach. Na zijn terugkeer naar Erets Jisraëel publiceerde hij de volgende les over zijn unieke ervaring. Vanaf minuut 11 spreekt hij over Ohel Abraham, waar iedereen altijd welkom is.We verwachten rabbijn Bar-Hayim weer te ontvangen voor een joodse les op zondag 24 november 2019 van 14:00 – 16:00 uur. Aanmelden kan via de site. Tot dan!

Pin It on Pinterest

Share This