In 2008 werd een wetsvoorstel ingediend om het ‘onbedwelmde slachten’ (een vreselijk eufemisme) volledig te verbieden. In de praktijk zou dit een einde van de koosjere slacht betekenen en daarmee het voortbestaan van het Joodse leven in Nederland verder bedreigen. Dit wetsvoorstel werd verworpen door de Eerste Kamer.

Al bijna 400 jaar heeft de Joodse gemeenschap in Nederland de mogelijkheid om koosjer te slachten én koosjer te eten. Slechts één periode is er een verbod geweest op de koosjere slacht in Nederland. Dit was tussen 31 juli 1940 en 5 augustus 1940 en betrof een maatregel van de Duitse nazi’s.

Voor ons Joden is koosjer eten een plicht en de bron daarvoor vinden we in onze Tora:

כִּי-יִרְחַק מִמְּךָ הַמָּקוֹם, אֲשֶׁר יִבְחַר יְהוָה אֱלֹהֶיךָ לָשׂוּם שְׁמוֹ שָׁם, וְזָבַחְתָּ מִבְּקָרְךָ וּמִצֹּאנְךָ אֲשֶׁר נָתַן יְהוָה לְךָ, כַּאֲשֶׁר צִוִּיתִךָ–וְאָכַלְתָּ, בִּשְׁעָרֶיךָ, בְּכֹל, אַוַּת נַפְשֶׁךָ.

Stel dat jullie dan ver weg wonen van de plaats waar de Eeuwige jullie God wil wonen. Als jullie dan vlees willen eten, mogen jullie net zoveel vlees eten als jullie willen. Maar jullie moeten de koeien, schapen of geiten slachten op de manier die ik jullie heb bevolen.

Debariem 12: 21

De Eeuwige heeft ons, het Joodse volk, opgedragen een specifiek slachtproces te hanteren in het geval wij vlees wensen te consumeren. Alleen dit koosjere proces is koosjer.

In de periode dat dit wetsvoorstel en de maatschappelijke discussie hierover speelde, mengde ik mij in veel van deze discussies en schreef ik brieven naar de Tweede Kamerleden. Maar ik vroeg mij af wat ik nog meer kon doen en reflecteerde op onze lange Joodse geschiedenis.

We hebben vaker meegemaakt dat men ons het Joodse leven wil verbieden door delen of onderdelen van het Joodse leven te verbieden. En in elke generatie stonden er trotse Joden op die zich hiertoe verzetten en zich vastklampte aan HaSjeem en Zijn Tora.

Ik heb mij toen daarom voorgenomen  als men in Nederland de koosjere slacht wil verbieden, dat ik dit zal leren zodat dit onderdeel van de Joodse traditie behouden blijft. Zo’n zes jaar geleden heb ik mijn examen voor sjechita l’ofot (slachten van gevogelte) gehaald in Jeruzalem bij Midrash Sefaradi/Shehebar Sephardic Center.

Inmiddels ben ik bezig om sjocheet l’behemoth (slachter van vee) te worden. Wil je dit streven steunen, dan is je steun natuurlijk erg welkom!

We zetten het Joodse leven in Nederland voort IJ”H, Am Jisrael Chai!

Pin It on Pinterest

Share This