De tekst in de Tora over Noach is ambigu. Enerzijds wordt gezegd dat hij een ‘rechtvaardig mens’ was, anderzijds is er de toevoeging ‘in zijn generatie’:

אֵלֶּה, תּוֹלְדֹת נֹחַ–נֹחַ אִישׁ צַדִּיק תָּמִים הָיָה, בְּדֹרֹתָיו:  אֶת-הָאֱלֹהִים, הִתְהַלֶּךְ-נֹחַ

Dit is de geschiedenis van Noach. Noach was een rechtvaardig mens in zijn generatie. Met God leefde hij.

Beresjiet 6:9

De waardering van Noach kan twee kanten opgaan, namelijk kritiek dat Noach ‘slechts’ rechtvaardig was voor die slechte generatie of lof dat Noach ondanks die slechte generatie toch rechtvaardig was. Zoals rabbijn Bar-Hayim in deze vlog uitlegt, hebben beide interpretaties legitieme grond in de joodse traditie. 

In ons joodse leerhuis Ohel Abraham in Rotterdam hadden we het genoegen rabbijn David Bar-Hayim drie jaar geleden te mogen ontvangen, die voor het eerst de ervaring had Tora te doceren aan een publiek van benee Noach. Na zijn terugkeer naar Erets Jisraëel publiceerde hij de volgende les over zijn unieke ervaring. Vanaf minuut 11 spreekt hij over Ohel Abraham, waar iedereen altijd welkom is.

We verwachten rabbijn Bar-Hayim weer te ontvangen voor een joodse les op zondag 24 november 2019 van 14:00 – 16:00 uur. Aanmelden kan via de site. Tot dan!

Pin It on Pinterest

Share This