Een belangrijk gebod in de Tora is om te zorgen dat er kinderen geboren worden. ‘Wees vruchtbaar en vermenigvuldigt u’, zo staat er geschreven:

וַיְבָרֶךְ אֹתָם אֱלֹהִים, לֵאמֹר: פְּרוּ וּרְבוּ, וּמִלְאוּ אֶת-הַמַּיִם בַּיַּמִּים, וְהָעוֹף, יִרֶב בָּאָרֶץ

 

– Beresjiet 1:22

Achter dit gebod schuilt een psychologisch inzicht dat gemakkelijk verloren gaat achter het populaire idee van ‘overbevolking’. HaSjeem weet dat wij mensen makkelijk te verleiden zijn om alleen aan onszelf te denken en ook zo te handelen. Hoe kunnen we die sterke neiging tot egoïsme overwinnen? Daar zijn volgens het joodse denken geen woorden maar daden voor nodig. En de beste manier om je te leren gedragen als een ‘gever’ en niet een ‘nemer’ is door te zorgen voor kinderen. Zodra er een kind geboren is, staat de zorg voor dat kind centraal, en dat is voor ons mensen een goede oefening.

En deze oefening moet voortdurend zijn, net zoals gezond eten een gewoonte moet zijn om blijvend effect te houden. Wat gezond eten voor het lichaam is, is zorgen voor kinderen of kleinkinderen voor de ziel.

Deze mitswa is voor Joden vervuld met het krijgen van één jongen en één meisje die zelf in staat zijn om weer kinderen te krijgen:

כמה בנים יהיו לאיש, ותתקיים מצוה זו בידו–זכר ונקבה, שנאמר “זכר ונקבה, בראם”

 

– Misjnee Tora, sefer nasjiem, hilchot isjoet, hoofdstuk 15:4

Maar zelfs als deze mitswa vervuld is, is het van belang voor de Joodse ziel om te blijven oefenen met het zijn van een ‘gever’ en zolang men fysiek in staat is, om te blijven zorgen voor kinderen:

אף על פי שקיים אדם מצות פרייה ורבייה, הרי הוא מצווה מדברי סופרים שלא ייבטל מלפרות ולרבות, כל זמן שיש בו כוח–שכל המוסיף נפש אחת מישראל, כאילו בנה עולם

 

– Misjnee Tora, sefer nasjiem, hilchot isjoet, hoofdstuk 15:16

Het toevoegen van één ziel aan het Joodse volk wordt gezien als het bouwen van een wereld.

Dat het Joodse volk moge leven, als voorbeeld van een volk van ‘gevers’, am Jisraëel chai!

Pin It on Pinterest

Share This